Bílý fosfor propaluje až na kost. USA ho v Sýrii používají v obydlených oblastech

ČTK

luš

Mezinárodní koalice vedená USA, která podporuje v Sýrii povstalce v bojích proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS), ohrožuje životy civilistů při bojích o město Rakka použitím bílého fosforu. Uvedla to dnes organizace chránící lidská práva Human Rights Watch (HRW). Nicméně přiznala, že zatím nemá ověřené zprávy o zraněních či obětech bílým fosforem v Rakce. USA se hájí tím, že tento prvek užívají jen k osvětlení bojových cílů.

Mezinárodní úmluvy zakazují použití bílého fosforu v obydlených oblastech. Podle HRW může kromě požárů způsobit lidem těžké popáleniny. „Nezáleží na tom, jak je bílý fosfor použit, přesto znamená vysoké riziko pro civilisty v hustě obydlených oblastech jako je Rakka či Mosul,“ uvedl dnes zástupce organizace Human Rights Watch Steve Goose.

Mezinárodní koalice v čele s USA podporuje při bojích o Rakku arabské a kurdské povstalce, kteří se snaží toto město dobýt zpět z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). V Rakce jsou ale podle HRW stále desetitisíce civilistů, podle Dětského fondu OSN je tam v ohrožení života i na 40 000 dětí.

Podle mluvčího koalice Ryana Dillona USA používají bílý fosfor v souladu s mezinárodním právem a tak, aby zabránily možným vedlejším účinkům na civilisty. Spojené státy i některé další země se při podobných obviněních hájí tím, že tento prvek používají jen při útocích na bojové cíle, a to buď k vytvoření kouřové clony ve dne, nebo naopak k osvětlení za tmy.

sinfin.digital