Islamisté loni v Evropě povraždili 135 lidí. Přišla s nimi „nevídaná forma teroru“

ČTK, adk

Při teroristických útocích loni přišlo v Evropské unii o život 142 lidí a dalších 379 bylo zraněno. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy evropského policejního úřadu Europol. Podle statistik si nejvíce mrtvých vyžádaly útoky islámských radikálů, při kterých zahynulo 135 lidí. Pro srovnání, v roce 2015 zabili džihádisté v EU 150 lidí, celkově pak terorismus v EU stál život 151 lidí. V roce 2014 si terorismus v unii vyžádal čtyři mrtvé.

Ředitel unijní policejní organizace Rob Wainwright k aktuální statistice uvedl, že Evropa po roce 2015 zažila další „nevídanou formu džihádistického teroru“. Loni islámští radikálové v EU provedli 13 útoků, o rok dříve to bylo 17 teroristických činů. To je citelný nárůst proti roku 2014, kdy Europol zaznamenal čtyři teroristické útoky související s islámem, při kterých zahynuli čtyři lidé.

Ve zprávě Europolu věnované terorismu, která byla zveřejněná v Haagu, se rovněž uvádí, že islamisté spáchali celkem 13 útoků. U šesti z nich bylo potvrzeno přímé spojení s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Zeman může vyhrát už v prvním kole. ČSSD se Zaorálkem ho podpoří, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital