Po pádu Islámského státu zbraně nejspíš neutichnou. Trump žene USA do války s Íránem

Info.cz

abe

Síly samozvaného Islámského státu údajně slábnou. Svět a hlavně Spojené státy se ale pravděpodobně řítí do další války. Právě situace v Sýrii se totiž zřejmě stala rozbuškou pro další možný konflikt. Na jedné straně budou stát Američané. Proti nim pak Írán, se kterým ještě Obamova administrativa dokázala vyjednat důležité dohody. Zdá se, že po nástupu Donalda Trumpa do čela státu jsou ale v troskách a válka je na spadnutí.

Situace se podle listu The Guardian vyhrotila v posledním měsíci, kdy se americké a íránské ozbrojené složky třikrát střetly na území Sýrie. Konkrétně v poušti al-Tanf, kde 150 amerických vojáků cvičilo místní muže v boji proti IS. Ke skupině se údajně přiblížil konvoj pro-Asadovských vojáků, na který začaly kvůli možnému ohrožení dopadat ze vzduchu americké bomby. Podobný incident se odehrál ještě dvakrát. V jednom případě dokonce americké vzdušné síly zlikvidovaly íránský dron, který údajně stihnul na Američany několikrát vypálit.

Součástí provládního syrského vojska má být i elitní Íránská islamistická revoluční garda (IRGC). Její velitel Qassem Soleimani se objevil na fotografii s dronem, který na americké vojáky střílel a který, jak se později ukázalo, byl vyrobený v Íránu.

Východní Sýrie se tak stává arénou, ve které se na pozadí konfliktu s Islámským státem začínají utkávat Američané s Íránci. Podobné incidenty možná předznamenávají budoucí možný konflikt po rozprášení Islámského státu. Minulý týden se obě strany setkaly i na vodě – v Hormuzském průlivu. Íránská loď prý reflektory oslepovala americké námořníky, kteří proplouvali úžinou. Zároveň plavidlo prý laserem ozařovalo americkou helikoptéru, což bylo podle velitelů velice nebezpečné.

sinfin.digital