Rozzuřený dav chtěl zlynčovat útočníka u londýnské mešity. Nejhoršímu zabránil imám, je za hrdinu

Info.cz

ekb

Pobouření přihlížející dnešního útoku nedaleko londýnské mešity Finsbury park byli připravení vzít spravedlnost do svých rukou. Poté, co muž najel do skupinky muslimů vycházejících z mešity, ho svědci obklíčili, srazili na zem a začali ho surově bít a kopat. Pomstu za útok na souvěrce však zarazil imám Mohamed Mahmúd. „Nedotýkejte se ho! Nikdo se ho nedotkne!“ uklidňoval situaci, dokud si policie pro údajného útočníka nepřijela.

Když se imám dostal na místo, útočník už ležel na zemi, kde ho drželi asi tři muži. „Proč jsi to udělal? Proč?,“ řval rozzuřený dav na atentátníka. Svědci mezitím ošetřovali zraněné a jednoho muže, kterému se střet s dodávkou stal osudným, se snažili oživit masáží srdce. „Kolem útočníka se začala shromažďovat skupina lidí a někteří se ho kopanci a ranami pokoušeli zabít,“ popsal dění kolem mešity imám pro televizi Sky News.

Výbušnost situace přiblížili televizi CNN i další svědci, podle kterých dav vytáhl řidiče z bílé dodávky a srazil muže na zem. Podle jednoho z přihlížejících „šel imám rychle a popadl muže, protože se ho lidé pokoušeli bít a kopat, ale on ho zachránil a držel ho v bezpečí, dokud nepřijela policie“.

3504205:article:true:true:true

„S boží milostí se nám podařilo zastavit všechny formy útoku a nadávek, které k němu přicházely z každého rohu,“ dodává imám. „Náhodou pak kolem projížděl policista, přivolali jsme ho a řekli jsme mu, co se stalo.“

Imám pak naléhal na policii, aby útočníka odvezla. „Řekli jsme mu, že jestli ho nevezme, může být vážně zraněn,“ říká duchovní, který muže zachránil před rozzuřeným davem. Islámské centrum Muslim Welfare House (MWH) dnes chválí statečnost, kterou podle něj imám předvedl.

Útoků na muslimy bude přibývat. Hrozí, že zradikalizují i ty umírněné, varují odborníci

sinfin.digital