EU tlačí na vyšší ochranu dat. Češi na to slyší, raději prozradí své jméno, než stav účtu

Lucie Bednárová

Za nejcitlivější údaj, který by Češi za žádných okolností nikomu nesdělili, považují stav svého bankovního účtu. Třetina z nich považuje za nadmíru citlivý údaj i rodné číslo a výši svého platu a mnohem ochotněji sdělí své jméno nebo emailovou adresu. Prozradil to průzkum České bankovní asociace. Nová pravidla EU pro platební služby online, na které se připravuje i Česko, zvyšují nároky na zajištění bezpečnosti citlivých dat klientů finančních institucí. České banky to znervózňuje a poukazují na možná rizika. 

„Nová pravidla EU přinesou vyšší nároky na bezpečnost citlivých údajů klientů bank. Musíme se na to připravit,“ říká odborník České bankovní asociace (ČBA) na bezpečnost online prostředí a poradce pro platební styk Tomáš Hládek.

Za necelé dva roky se po celé EU včetně České republiky rozšíří prostor, ve kterém se budou pohybovat citlivé informace o klientech finančních institucí. Směrnice o platebních službách v EU, kterou do českého právního řádu zavádí zákon o platebním styku, totiž umožní, aby na trh mj. vstupovali i noví hráči včetně společností, které budou za zákazníky bank iniciovat online platby z jejich bankovního účtu. Typickým příkladem jsou aplikace mobilních operátorů nebo internetových společností (např. Google) pro správu osobních nebo rodinných financí.

Zeman se lidem vysmívá. Děkuje extremistům, kteří stříleli Čechy na hranici, říká badatel Padevět

sinfin.digital