Naše reakce na teroristické útoky posilují Islámský stát a inspirují atentátníky, říká odborník

Info.cz, luš

Útoky islámských radikálů – „osamělých vlků“ – kteří v Evropě páchají teroristické činy pomocí relativně laciných a nijak zvlášť sofistikovaných prostředků jako jsou podomácku vyrobené bomby, nože či ukradená vozidla, jsou v médiích i politických prohlášeních zbytečně zveličovány, říká odborník na právo Alan Greene z Univerzity v anglickém Durhamu. Podle Greena tím tak akorát dáváme dalším potencionálním atentátníkům návod, jak spáchat teroristický útok a posilujeme Islámský stát, který se přihlášením k útoku dělá silnějším, než ve skutečnosti je.  

Greene ve svém komentáři, který byl publikován na akademickém fóru the Conversation, poukazuje na skutečnost, že přinejmenším poslední teroristické útoky v Evropě, nebyly spáchány nijak zvlášť sofistikovanými metodami, což dle jeho názoru ukazuje slabost takzvaného Islámského státu. Ve veřejném prostoru jsou ale útoky prezentovány přesně naopak.

„Propaganda Islámského státu (ISIS) je plná militaristických obrázků a nábor nových rekrutů je založen na vytvoření iluze, že se připojují k masivní a dobře vybavené armádě. Útoky, které jsou prováděny s málo vyspělou technikou, ale ukazují přesný opak. Jedná se o jasné přiznání, že jednotliví teroristé nemají technické kapacity ani prostředky k provádění jiných, sofistikovanějších forem útoku. Tak proč potom tyto ‚ technicky primitivní‘ útoky nechápeme jako projev slabosti?“ táže se Greene.

3311090:article:true:true:true

Špatnou reakcí na teroristický útok označuje akademik například projev britské premiérky Theresy Mayové, která po březnovém útoku ve Westminsteru, kde útočník nejprve najel do lidí a pak ubodal policistu, hovořila o „útoku na svobodný svět“. Podle Greena je chybou, když se jednotlivé útoky osamělých vlků prezentují jako celosvětový trend, protože se tím zveličuje hrozba Islámského státu, což se následně promítá do představ jeho členů či sympatizantů o schopnostech zasévat strach, což je jeden z hlavních motivů, proč páchat teroristické útoky.   

sinfin.digital