„Škoda, že nepůjčujeme parní válce.“ Londýnský útok na muslimy spustil vlnu nenávisti k islámu, šíří se i v Česku

vkr

„Škoda, že nepůjčujeme parní válce, nebo alespoň tanky,“ komentoval nedávný útok na muslimy v londýnském Finsbury parku syn majitele autopůjčovny, ze které dodávka použitá při útoku pocházela. To je jen jeden z příkladů růstu extrémně pravicových, rasistických a protiislámských nálad a komentářů jak ve Velké Británii, tak i na sociálních sítích v Česku. 

„Jsem rád, že mě po útoku nekontaktoval nikdo z policie, moje odpovědi by se jim nelíbily,“ tvrdil na facebooku Richard Gear Evans, syn majitele půjčovny automobilů, ze které si útočník Darren Osborne dodávku k útoku vypůjčil. „Je škoda, že u nás nepůjčujeme tanky, nebo alespoň parní válce, mohl by s nimi udělat lepší práci,“ dodal podle deníku Independent v jednom z komentářů, který však následně smazal.

Podle deníku Wales Online již velšská policie tyto komentáře vyšetřuje, nicméně podobné názory se na sociálních sítích rojí jako houby po dešti. Mnoho lidí totiž Osborna za jeho čin najetí do skupinky muslimů, který za sebou zanechal jednoho mrtvého a jedenáct těžce zraněných, veřejně chválí.

Naše reakce na teroristické útoky posilují Islámský stát a inspirují atentátníky, říká odborník

sinfin.digital