Amerického studenta nejspíš nemučili, soudruzi udělali chybu, říká Češka zadržená v KLDR

Eliška Kubátová

Minulý týden byl do Spojených států propuštěn americký student Otto Warmbier, který byl v Severní Koreji odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež plakátu. Do vlasti se vrátil díky diplomatickým jednáním po roce a půl, avšak v kómatu a s vážně poškozeným mozkem. Po necelém týdnu stráveném doma zemřel. Přestože se může zdát, že jde o klukovskou nerozvážnost, podle koreanistky Niny Špitálníkové, která byla sama vyslýchána severokorejskou tajnou policií, to tak ale KLDR nebere. „V případě Otto Warmbriera hrála roli i jeho národnost. Mezi KLDR a USA stále probíhá studená válka a uvěznění Američané jsou vždy cenným prostředkem k vyjednávání,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Co se podle ní mohlo americkému studentovi v KLDR stát a jaké jsou její zkušenosti z výslechů?

Amerického studenta Otto Warmbriera Severní Korea loni odsoudila za pokus ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu k trestu 15 let těžkých prací za protistátní činnost. Jak moc přísně jsou v KLDR hodnocené podobné prohřešky? Je případ amerického mladíka výjimka?

Tresty jsou v Severní Koreji velmi přísné, vždyť je zde uzákoněn i trest absolutní – trest smrti. Podle severokorejského trestního práva „bude trestem smrti a celkovou konfiskací majetku postižen ten, kdo se za účelem šíření protirevoluční nálady a myšlenek zapojí do činnosti, jako jsou: kritika politiky strany a státu prostřednictvím projevů, akcí, vlastnění či šíření reakčních publikací nebo psaní reakční korespondence“.

Smrt studenta drženého KLDR zahraje v USA na city, tvrdí analytik. Je to rozbuška pro Trumpa?

sinfin.digital