Americký server zveřejnil záběry z věznic, kde Čečenci týrali a zabíjeli homosexuály

Info.cz

ekb

Od počátku roku z Čečenska přicházejí svědectví o zatýkání, týrání a zabíjení homosexuálů. Místní úřady vinu přesto popírají a neustále tvrdí, že tam ani nikdo takový nežije. Záběry z vězení, kde mučení čečenských homosexuálů údajně probíhá, nyní přinesl server Vice News. Na videu se tvrzení o násilnostech snaží vyvrátit i ředitel věznice Ajub Katajev, podle kterého by se místní policisté nechtěli homosexuála ani dotknout, natož ho bít.

„Pokud by tu byli gayové, komunikovali bychom s nimi my – Čečenci – vůbec?“ ptá se na videu Katajev, který reportérku Vice News vzal do opuštěné věznice, aby jí důkazy o mučení víc než stovky homosexuálů vyvrátil.

„Moji důstojníci by se takových lidí ani nedotkli  – pokud vůbec existují – natož aby je bili nebo mučili,“ snaží se reportérku přesvědčit šéf věznice ve městě Argun. Na videu Vice News se Katajev ptá seřazených policistů, jestli jim někdy nařídil, aby zatkli nebo týrali homosexuály. Na dotaz všichni sborově odpovídají: „Ne“. Na podlaze opuštěného vězeňského zařízení jsou ale vidět stopy a prázdné místnosti jsou plné rozbitého skla a nábytku.

Právě Argun je podle údajných obětí jedním z míst, kde je místní úřady držely a vystavovaly elektrickým šokům a dalším formám mučení. Svá svědectví, podle kterých byli policisty kvůli podezření z homosexuality unášeni, svěřili organizaci na ochranu lidských práv Human  Rights Watch nebo novinám Novaja Gazeta.

Amerického studenta nejspíš nemučili, soudruzi udělali chybu, říká Češka zadržená v KLDR

sinfin.digital