Evropa se pere o unijní agentury z Londýna. Šanci má i Česko, tvrdí zdroje blízké jednání

Lucie Bednárová

Dvoudenní summit evropských prezidentů a premiérů, který dnes začíná v Bruselu, bude mít na programu jednu důležitou otázkou – kam se po brexitu přesunou dvě unijní agentury, které sídlí v Londýně. Česká republika si v minulosti řekla jednu z nich: Evropský bankovní úřad (EBA). Členské země se zatím nedokázaly dohodnout na pravidlech, která by určila, kam se EBA přemístí. Podle vyjádření některých diplomatů jsou však ve hře taková, která by nahrávala Česku.

EBA se bude muset přemístit, jakmile Velká Británie vystoupí z EU. Členské země se ale zatím nedokázaly shodnout, za jakých podmínek by to mělo proběhnout. Právě způsob, kterým by se mělo určit, jaký stát převezme agenturu po Britech, bude předmětem jednání dnešního summitu. „Bude potřeba se shodnout na tom, jak dále postupovat, protože čas už dost pokročil,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Jakub Dürr po pondělním „přípravném“ jednání v Lucemburku.

„Češi nejsou bez šance,“ řekl redakci INFO.CZ úředník pohybující se v blízkosti summitových jednáních. O úřad si kromě Čechů řekli i Němci nebo Lucemburčané. Ve hře jsou ale podle diplomatických zdrojů i další státy.

Média lidmi manipulují, ukazují jen část reality, říká Eliška Hašková-Coolidge

sinfin.digital