Obrovský úspěch! Angličané po 10 letech od zavedení spočetli přínosy protikuřáckého zákona

ČTK

luš

Jako ohromný úspěch hodnotí protikuřáčtí aktivisté i zdravotnické úřady zákon, který v Anglii před deseti lety po vzoru Walesu, Skotska a Severního Irska zakázal kouření v barech, klubech, restauracích, na pracovištích a dalších uzavřených prostorách. Podle střediska pro výzkum rakoviny Cancer Research UK je nyní v 65milionové Británii o 1,9 milionu kuřáků méně. Rekordně - z 26 na 17 procent - poklesl počet vyznavačů nikotinu mezi mladými od 16 do 24 let.

Počet pravidelných kuřáků v populaci se snížil z 20,9 procenta na 16,1 procenta. „Před deseti lety jsme měli deset milionů kuřáků, a teď je to o téměř dva miliony méně,“ řekla serveru Sky News Deborah Arnottová, výkonná předsedkyně protikuřácké skupiny Ash.

U osob nad 35 let se podle vlády také o pětinu snížil počet úmrtí na nemoci srdce způsobené kouřením a o 14 procent klesl počet úmrtí na mrtvici přivoděnou kouřením.

Když zákon, jenž vešel v platnost 1. července 2007, vznikal, budil podle BBC velké emoce. Jeho zastánci argumentovali tím, že kuřáci ohrožují nekuřáky vystavením tabákovému dýmu. Odpůrci normy tvrdili, že ani rizika plynoucí z takzvaného pasivního kouření neospravedlňují tažení proti kuřákům. Jakmile ale zákon začal platit, lidé jej dodržovali. Kontroloři v prvních 18 měsících navštívili téměř 600 000 zařízení, ale porušení zákazu konstatovali jen v několika z nich.

Podpora veřejnosti protikuřáckému zákonu v průběhu deseti let rostla a dodnes je velmi silná. Výzkum veřejného mínění institutu YouGov, jehož výsledky byly zveřejněny při příležitosti desetiletého výročí zákona, ukázal, že tři čtvrtiny lidí jsou proti tomu, aby byl zákon zrušen.

sinfin.digital