Bij ho do hlavy. Trump zveřejnil kontroverzní zápasnické video, mlátí na něm CNN

Info.cz, luš

Nedlouho poté, co americký prezident Donald Trump obhajoval způsob, jakým používá sociální sítě a kvůli němuž je často kritizován, publikoval dnes na twitteru další kontroverzní příspěvek: video, v němž v zápasnickém souboji poráží protivníka, který má místo obličeje logo zpravodajské televize CNN.

Trump, který tento týden vyvolal pobouřené reakce hrubými výpady proti moderátorům televize MSNBC, v sobotu uvedl, že sociální sítě využívá jako prezident moderní doby. „Mé používání sociálních médií není prezidentské - je PREZIDENTSKÉ V MODERNÍ DOBĚ,“ napsal na své oblíbené síti twitter, kde ho sleduje 33 milionů lidí.

Řadu jeho tweetů odsoudili demokraté i prezidentovi republikáni. Kontroverze vyvrcholily po jeho osobních výpadech na adresu moderátorů pořadu MSNBC Morning Joe Miky Brzezinské a Joea Scarborougha. Trump naposledy napsal v sobotu ráno na twitteru, že „šílený Joe Scarborough a Mika blbá jako tágo nejsou špatní lidé, ale jejich málo sledovaný pořad ovládají jejich šéfové z NBC“. Pár dní předtím o Brzezinské napsal, že při jejich setkání „ošklivě krvácela z faceliftu“.

Po prvním kole těchto tweetů dokonce i deník New York Post, vlastněný Trumpovým spojencem Rupertem Murdochem, otiskl na Trumpovu adresu netypicky stručný redakční komentář: „Přestaňte. Prostě přestaňte.“

Dnes posunul své útoky vůči médiím do další roviny, když publikoval upravený videozáznam svého vystoupení na jednom klání profesionálního wrestlingu. Jeho sok s logem televize CNN je Trumpem povalen a zbit, načež klip končí vítězoslavně odcházejícím prezidentem a upraveným logem FNN (Fraud News - podvodné zprávy).

Americká média o videu píší jako o zjevném povzbuzování k útoku na novináře. Sama CNN v reakci uvedla, že je to „smutný den, když prezident Spojených států vyzývá k násilí na novinářích“. Stanice citovala nedávné prohlášení mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové, která uvedla, že prezident nikdy nevyzýval k násilí. „Místo, aby se připravoval na svou cestu za moře, na svou první schůzku s Vladimirem Putinem...tráví čas dětinským chováním, které je hluboko pod úrovní jeho úřadu,“ dodala stanice.

Sám Trump, který je na dovolené ve svém golfovém resortu Bedminster ve státě New Jersey, na žádost médií o komentář k tweetu nereagoval. Jeho poradce pro vnitřní bezpečnost Tom Bossert však řekl televizi ABC, že Trump je „na kabelových televizích svým způsobem bit, takže má právo odpovědět“. Klip podle něho rozhodně nevyzývá k násilí.

Do CNN se Trump pustil už v sobotu poté, co televize stáhla článek o Trumpově poradci, který byl nepodložený a kvůli němuž ze CNN odešli tři novináři. „Jsem mimořádně potěšen, že se ukázalo, že CNN, to je falešné zpravodajství a novinařina, která patří do popelnice“.

Trump také zdůraznil, že sociální sítě mu umožnily se před volbami obracet přímo na veřejnost a obcházet média hlavního proudu, která často označuje za „falešné zpravodajství“.

sinfin.digital