Vyklízení pozic. USA opouštějí pozici světového lídra, na jejich místo se tlačí Německo i Čína

Spojené státy pod taktovkou Donalda Trumpa vyklízejí pozici světového lídra a čím dál více se stahují z globální scény. Právě takové hlasy jsou stále častěji slyšet nejen v diplomatických kuloárech, ale v poslední době i skrze oficiální komentáře vrcholných světových politiků. USA tak ponechávají pozici globálního lídra volně k mání a podle diplomatů už po ní tvrdě jde jak Čína, tak i Německo. 

„Čína a Německo. Tyto průmyslové velmoci se dostaly do jakési neformální aliance a chtějí převzít pomyslný štafetový kolík ve světovém vůdcovství. Ten USA upustily někdy v době, kdy se Donald Trump stal prezidentem,“ cituje agentura Bloomberg nejmenované diplomaty skupiny zemí G20. 

Trump již v kampani sliboval, že pokud bude zvolen, bude prosazovat větší protekcionismus – jak v ekonomické, tak například ve vojenské sféře. Předvolební heslo „America First" je v tomto ohledu všeříkající.

Spojené státy tak od ledna, kdy se Trump ujal kdysi nejmocnějšího úřadu planety, vytvořily v různých světových regionech mocenské vakuum. Kvůli odstoupení od smlouvy transpacifického partnerství se nyní jejich roli rozhodla převzít Čína se svým projektem Nové hedvábné stezky, do výraznější izolace se USA dostaly i ohlášeným odstoupením od pařížské úmluvy o ochraně klimatu.

S Rusy a Číňany je problém v tom, že jim nikdo soudný nemůže nic věřit. Komentář Jana Jandourka

sinfin.digital