Italský parlament schválil zákon proti mučení, má zamezit policejní brutalitě

ČTK

luš

Dolní komora italského parlamentu ve středu večer schválila zákon proti mučení. Vzhledem k tomu, že horní komora tento normativní akt schválila už dříve, bude mučení po čtyřletých vzrušených debatách konečně doplněno do trestního zákona jako trestný čin s postihem čtyř až deseti let vězení, informovala dnes agentura APA.

Státní zaměstnanci jako policisté, kteří se dopustí mučení nebo zneužívání moci, ale mohou být potrestání dokonce až dvanácti roky odnětí svobody, dodala APA.

Nový zákon rovněž zakazuje vyhoštění do země, ve které jsou systematicky porušována lidská práva. Na druhé straně žádná imunita nemůže být garantována cizinci, který byl v jiném státě nebo mezinárodním soudem odsouzen za mučení. Právní předpis také počítá s vyhoštěním cizinců, kteří jsou kvůli mučení trestně stíhání v jiném státě.

Italský parlament tento zákon schválil na základě tlaku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), který podle APA Itálii před dvěma týdny opět odsoudil kvůli „masivnímu policejnímu násilí“ na okraj summitu skupiny G8 v roce 2001 v Janově. Štrasburský soud označil tehdejší postup policie jako mučení.

sinfin.digital