Do KLDR přitékají peníze z Evropy. Podle OSN jde o porušení sankcí, vlády jsou ale bezradné

Info.cz

ekb

Hostel v Berlíně, nahrávací studio ve Varšavě a svatební pokoje v bulhraské Sofii patří mezi místa, odkud Kim Čong-unovi přitékají evropské peníze. Majitelé těchto společností mají totiž pronajaté prostory od velvyslanectví diktátorské Severní Koreje. Smlouvy o pronájmu porušují sankce OSN uvalené na KLDR, byznysové aktivity přesto pokračují dál. Vlády Německa, Polska a Bulharska se snaží pronájem prostor a tok peněz do KLDR přerušit, zatím ale bez výsledku. Informoval o tom americký server Bloomberg

Na první pohled neškodné obchodní aktivity jsou trnem v oku i Spojeným státům. Upozorňují totiž na to, že se sankce OSN uvalené na Severní Koreu stávají bezzubými, a tlačí na státy světa v čele s Čínou, aby ve snaze omezit finanční toky směřující do KLDR dělaly víc.

„Každá země, která hostí severokorejské pracovníky, poskytuje KLDR jakékoliv ekonomické či vojenské přínosy nebo nedokáže naplňovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN, pomáhá a podporuje nebezpečný režim,“ prohlásil tento týden americký ministr zahraničí Rex Tillerson a vyzval k celosvětovému úsilí omezit aktivity napomáhající režimu Kim Čong-una. Reagoval tak na úterní zkoušku nové balistické rakety KLDR, která je schopná zasáhnout území USA. Washington proto vyzývá k dalšímu přitvrzení postupu vůči Pchjongjangu.

Spojené státy tlačí svět k válce proti KLDR. Rusko a Čína se tvrdé akci vzpírají

sinfin.digital