Hackeři napadli jednu z největších bitcoinových burz. Desetitisícům lidí ukradli citlivá data i peníze

ČTK

luš

Hackeři napadli jednu z pěti největších burz pro obchody s kybernetickou měnou bitcoin Bithumb, která působí v Jižní Koreji. Podle prohlášení burzy hackeři ukradli data uživatelů a peníze v objemu miliard wonů (desítek milionů Kč), uvedl server rttnews.com.

Bithumb je největší burzou pro obchody s bitcoiny a další kybernetickou měnou ether v Jižní Koreji. Na obchodech s bitcoiny v zemi má podíl 75,7 procenta. Denně se zde zobchoduje v průměru 13 000 bitcoinů, což je zhruba deset procent celosvětového obchodu s touto měnou.

Podle burzy hackeři ukradli databázi s informacemi o klientech z počítače jednoho ze zaměstnanců. Údajně se ztratila jména, e-maily a čísla mobilních telefonů více než 31.800 klientů. Finanční ztráty z účtů těchto zákazníků by měly dosáhnout miliard wonů, podle jedné neověřené zprávy z místních médií ztráta dosáhla 1,2 miliardy wonů (23,8 milionu Kč). Burza slíbila klientům odškodnění.

Jak fungují kryptoměny? Přehledný článek najdete zde.

BBC na svých stránkách upozornila, že útok hackerů se zřejmě uskutečnil již v únoru. Bithumb odhalil útok 29. června. Napaden měl být domácí počítač zaměstnance.

sinfin.digital