Aerolinky Ryanair couvly z plánu létat na Ukrajinu, ministr chce vyhodit ředitele kyjevského letiště

ČTK

luš

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair zrušila plánované zahájení letů do dvou ukrajinských destinací s odůvodněním, že letiště v Kyjevě nesplnilo dohodnuté podmínky. Ukrajinský ministr infrastruktury bude žádat propuštění ředitele letiště, informovala agentura Reuters.

Úmysl začít létat na nových linkách na kyjevské mezinárodní letiště Boryspil a na letiště do Lvova společnost oznámila v březnu a od té doby o tom pokračují jednání. „Letiště Kyjev... se rozhodlo chránit zavedené letecké společnosti a ukrajinské a zahraniční zákazníky připravit o možnost přístupu k nejnižším cenám letenek v Evropě,“ uvádí se v dnešním prohlášení aerolinek Ryanair s poznámkou, že společnost lituje, ale Lvov se stal obětí rozhodnutí Boryspilu.

Na oznámení aerolinek reagoval ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan prohlášením, že na středeční schůzi kabinetu bude požadovat propuštění ředitele hlavního kyjevského letiště Pavla Rjabikina. Letiště Boryspil se agentuře Reuters odmítlo k situaci vyjádřit.

Agentura upozornila, že počátkem července společnost Ukrainian International Airlines (UIA), kterou zčásti vlastní ukrajinský magnát Ihor Kolomojskyj, veřejně popřela, že lobbuje, aby dohodě mezi irským dopravcem a kyjevským letištěm zabránila. Rozhodnutí společnosti Ryanair je podle Reuters dalším důsledkem síly osobních zájmů v zemi, jejíž vláda nedávno v jednání s Mezinárodním měnovým fondem o úvěrové pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů přislíbila bojovat proti zakořeněné korupci.

sinfin.digital