V Brazílii padl přelomový rozsudek. Soud poslal vůbec poprvé zkorumpovaného exprezidenta do vězení

ČTK

luš

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva byl dnes odsouzen k 9,5 roku vězení za korupci a praní špinavých peněz. Informují o tom brazilská média. Podle nich jde o prvního exprezidenta největší latinskoamerické země, který byl odsouzen do vězení za korupci. Lula obvinění odmítá a tvrdí, že proces je politicky motivovaný.

Lula da Silva již oznámil, že se proti dnešnímu rozsudku odvolá. Podle španělské verze serveru BBC proto zatím nepůjde do vězení, dokud neskončí odvolací proces. Pokud nebude pravomocně odsouzen, může opět kandidovat i na prezidenta ve volbách na podzim 2018. Podle posledních průzkumů je zatím jejich favoritem.

Lula da Silva (71), který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011 a stále patří k nejpopulárnějším politikům v zemi, byl odsouzen v souvislosti s největší korupční kauzou v historii země. Týká se rozsáhlého úplatkářského systému kolem státní firmy Petrobras.

Podle obžaloby exprezident dostával úplatky od stavební firmy OAS, mimo jiné luxusní byt ve městě Guarujá. Lula tvrdí, že byt není jeho a že je registrován na firmu OAS. Její šéf Léo Pinheiro byl už v kauze kolem Petrobrasu odsouzen k 16 letům vězení.

Podle dnešního rozsudku, z něhož citují brazilská média, se Lula „vědomě podílel na zločinném systému a věděl o tom, že manažeři firmy Petrobras zneužívali své funkce k získávání výhod pro politiky a politické strany“. Podle obžaloby měl přímo Lula dostat 3,7 milionu realů (asi 26 milionů korun) od firmy OAS.

sinfin.digital