Drsné vyřizování účtů: Neozbrojeného bojovníka IS shodili iráčtí vojáci z útesu a rozstříleli

Info.cz

ekb

Popravu neozbrojeného bojovníka Islámského státu v severoiráckém městě Mosul zachycuje video, které na sociální sítě umístil blog Mosul Eye. Iráčtí vojáci muže nejprve shodí z několikametrového útesu, poté co dopadne na mrtvé tělo jiného člena IS, mu pak do hrudi vypálí ještě několik ran z kulometu. Záznam už vyšetřuje irácká vláda. Na povrch se mezitím dostávají hrůzná svědectví o rozsáhlém mučení a popravách, kterých s koncem bojů o Mosul přibývá.

Podle Human Rights Watch bylo šokující video na sociální sítě umístěno mužem, který na internetu často informuje o vojenských aktivitách v oblasti Mosulu. Organizace zároveň uvedla, že ověřila místo pořízení záznamu pomocí satelitních snímků. Pravost videa ale ještě prověřuje irácká vláda.

Mluvčí iráckého ministerstva obrany Mohammed al-Kudárí se hájí tím, že vojáci dostali „jasné pokyny“, aby podezřelé bojovníky Islámského státu, které čeká výslech a soudní řízení, předali úřadům. Mluvčí také dodal, že každý, kdo toto nařízení poruší, bude postaven před soud. Irácké ministerstvo vnitra k incidentu sdělilo, že iráčtí vojáci, kteří figurují na kontroverzním videu, už byli postaveni mimo službu.

Video odsoudila lidskoprávní organizace Human Rights Watch ve Spojených státech. „V posledních týdnech boje o západní Mosul jsem mezi ozbrojenými silami pozoroval všudypřítomnou touhu boje zabalit co nejrychleji a také porušování válečného práva,“ řekl pro BBC Belkis Wille z HRW.

sinfin.digital