KLDR má víc jaderného materiálu, než se čekalo. Znepokojivá analýza satelitních snímků

vkr

Situace je horší, než se očekávalo. Totalitní Severní Korea, jejímž krédem je srovnat imperialistický Západ se zemí, má totiž podle všeho více jaderného materiálu, než si analytici původně mysleli, uvádí americký think-tank North 38. To znamená jediné: více atomových bomb pro severokorejského lídra Kim Čong-una a větší důvod k obavám pro vyspělé země. 

Severní Korea již provedla pět jaderných testů, šestý může přijít každým okamžikem. Sankce nesankce, Kim Čong-un na mnohé červené linie kašle a dělá si, co ho napadne. Jaderný materiál na to podle všeho má. „Snímky radiochemické laboratoře ukázaly, že tam proběhly minimálně dva cykly, o kterých se dříve nevědělo. Ty navýší zásoby severokorejského jaderného materiálu,“ tvrdí zpráva think-tanku North 38, který aktivity totalitního režimu monitoruje.

Podle expertů organizace Severní Korea vlastní až 20 jaderných bomb a každý měsíc po jedné bombě přibývá.

Spojené státy jsou přitom frustrované z aktivity a pokroků, které Severní Korea v této oblasti dělá, a snaží se proto nasadit všechny páky, aby současný trend přibrzdily. Tlačí proto na hlavního obchodního a politického spojence KLDR Čínu, aby její firmy dodržovaly uvalené sankce a se Severní Koreou neobchodovaly. Tento tlak však příliš nevychází, proto USA během několika příštích týdnů uvalí obchodní sankce na vybrané čínské banky, tvrdí nejmenované zdroje agentury Reuters.

sinfin.digital