Za nevhodné názory do svěrací kazajky. Temná praxe z dob Sovětského svazu se opět vrací

Praktiky stalinistického režimu, který s vykonstruovanými nemocemi posílal své názorové protivníky do svěracích kazajek psychiatrů, se pomalu vrací. Desítky lidí v bývalém Sovětském svazu skončilo v posledních letech v psychiatrické léčebně jenom proto, že se jejich politické či aktivistické názory znelíbily vládnoucí garnituře, tvrdí zpráva výzkumnice Madeline Roachové pro oborový think-tank FGIP. 

Historie se opakuje. Alespoň tomu nasvědčuje zpráva o návratu zneužívání psychiatrie v bývalých zemích sovětského bloku, kterou nevládní a nezisková organizace FGIP nedávno vydala. V těchto zemích, zejména v posledním roce na Krymu, se opět rozmáhá zneužívání psychiatrie, které slouží jako trest za špatné názory a přílišný politický aktivismus. Tento fenomén se rozmohl již v 60. letech za tvrdého stalinismu. Tehdy na sovětských psychiatrických klinikách končily tisíce odpůrců režimu, na které představitele moci nemohli najít jiné zástupné důvody, proč je odklidit z veřejné scény.

„Není žádné tajemství, že kdokoliv ´může být schizofrenní´ bez toho, aby byl skutečně schizofrenní,“ prohlásil sovětský psychiatr Georgij Morozov. A tento trend se podle všeho začíná vracet.

Je to třeba případ aktivisty a krymského Tatara Ilmi Umerova. Bývalý krymský politik vystupující proti anexi Krymu, strávil nedobrovolně na psychiatrické klinice tři týdny. „Všechno, co musíš udělat, je přiznat, že jsi se mýlil. Pak tě všichni přestanou otravovat. Je to tak jednoduché,“ líčil Umerov svou „hospitalizaci“, kterou mu lékaři na klinice ordinovali.

Pokoj tam Umerov sdílel s dvacítkou psychicky těžce nemocných pacientů, léky na cukrovku a Parkinsonovu nemoc, kterými trpí, mu byly vysazeny. „Když byl propuštěn, trvalo několik týdnů, než se jeho stav opět stabilizoval,“ uvedla pro server Al Jazeera jeho dcera Ayshe, podle níž ani ona, ani otcovi právníci neměli k Umerovi během prvního týdne jeho hospitalizace přístup. „Jedná se o hanebný pokus zneužít psychiatrii k umlčení Umerova a zničení jeho reputace,“ varovala v reakci na jeho „léčbu“ organizace Human Rights Watch (HRW).

sinfin.digital