Turisté, běžte domů! Španělští anarchisté útočí na výletníky, cestovky nabádají k opatrnosti

Info.cz

abe

Cestovatelé přinášejí různým regionům mnohdy slušné finance do státní kasy. Turistický ruch s sebou ale nenese pouze pozitiva. To zdůrazňují i demonstranti ve Španělsku. Anarchistická skupina v posledních týdnech na severovýchodě země v Katalánsku útočí na turisty a vyvěšuje transparenty s nápisy „Turisté, jděte domů“. Vláda přesto dál ubezpečuje, že zahraniční návštěvníky v zemi vítá. Zároveň ale varuje, aby byli ve střehu.

Anarchisté ze skupiny Arran zaútočili v Barceloně na vyhlídkový autobus. Podařilo se jim ho zastavit a posprejovat nápisy „masový turismus zabíjí okolí“. Nikdo z cestujících nebyl zraněný. Britští turisté ale podle listu The Independent popisují, že z maskovaných anarchistů utrpěli velký šok, protože si mysleli, že je napadli teroristé Islámského státu.

Další anarchisté protestovali na Mallorce u pobřežních restaurací. Zapalovali kouřové bomby, rozvinovali transparenty a dovnitř restaurací prý vystřelovali konfety. Přestože při jejich akcích nikdo nebyl zraněn, v době vrcholícího strachu z terorismu podobné akce vyvolávají v turistech více strachu, než by ve skutečnosti měly.

Členové skupiny Arran tvrdí, že turismus údajně ničí historický ráz míst a přeměňuje je na odcizená místa, která už neslouží k normálnímu životu, ale mají potěšit hlavně cestovatele. „Nemůžeme vyloučit další útoky. Byly tu v minulosti a víc jich bude i v budoucnu,“ uvedla jedna z hlavních představitelek anarchistické skupiny Laura Floresová.

sinfin.digital