Hirošima jako mementum zkázy. Starosta města varuje před opakováním minulosti, obavy má hlavně z KLDR

ČTK

luš

Jaderné a raketové zbrojení totalitní Severní Koreje zvyšuje naléhavost mementa zkázy japonské Hirošimy, na kterou Spojené státy v závěru druhé světové války svrhly atomovou bombu. U příležitosti dnešního 72. výročí útoku na japonské město to napsala agentura AP. Starosta Hirošimy vyzval jaderné státy k podpoře celosvětového zákazu jaderných zbraní.

Připomínání zničení Hirošimy v důsledku prvního jaderného bombardování volá po tom, aby se podobná tragédie již nikdy neopakovala. Podle AP jsou tyto výzvy o to naléhavější, čím víc se blíží komunistická KLDR k získání jaderných zbraní a raket schopných je nést.

„Toto peklo není věcí minulosti,“ řekl na pietní ceremonii starosta Hirošimy Kazumi Matsui. „Dokud existují jaderné zbraně a politici vyhrožují jejich použitím, jejich hrůza může kdykoliv vstoupit do naší současnosti. Mohli byste sami zažít jejich krutost,“ dodal.

Matsui zároveň vyzval jaderné státy a Japonsko, aby se přidaly k dohodě o celosvětovém zákazu jaderných zbraní, kterou na začátku července přijalo 122 států OSN. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, jednání bojkotovaly.

Ujednání nyní čeká ratifikační proces. Ani pak ale nebude mít žádný praktický právní dopad na státy, které jaderné zbraně vlastní. Dohoda je chápána spíše jako součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení.

sinfin.digital