Válka není na spadnutí, uklidňují američtí generálové. Mají ale 4 scénáře konfliktu s KLDR

ČTK, raz

Američtí generálové i diplomaté ujišťují, že žádná vojenská akce proti KLDR není na spadnutí. Válečné loďstvo ke Korejskému poloostrovu nemíří, ministr zahraničí USA si zahrál golf na Havaji. Žádný ze zhruba 200.000 Američanů žijících v Jižní Koreji se nepřipravuje na evakuaci, napsal dnes list The New York Times. Přesto s odvoláním na vojenské plánovače deník popisuje možné scénáře silového řešení severokorejského problému.

1. Preventivní úder proti některé ze severokorejských raket

Zasáhnout může americké letectvo, případně mohou být nasazeny rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Co by se ale dělo pak, americké armádní velení znepokojuje. Prezident Donald Trump může spoléhat na to, že jediný úder severokorejského vůdce Kim Čong-una přesvědčí, že jeho arzenál byl poškozen a Kim se vzdá konfrontace s asijskými sousedy a s USA.

3598336:article:true:true:true

Kim si ale podle amerických stratégů může zásah vyložit špatně. Může ho považovat nikoli za jednorázovou událost, ale za první vlnu širšího útoku. Může spustit salvu dělostřeleckých nebo raketových útoků na Soul či Tokio. Nebo může vydat rozkaz k pochodu za militarizovanou zónu oddělující oba korejské státy.

Méně riskantní variantou je využití protiraketového systému THAAD rozmístěného na ostrově Guam, který by sestřelil pokusnou severokorejskou raketu. Tato akce by mohla být označena za čistě obrannou. Věrohodnosti systému THAAD by ale neprospělo, kdyby severokorejskou testovací raketu minul.

Otevřená válka, nebo atentát na Kima. Američané mají tyto možnosti, jak zastavit Severní Koreu

sinfin.digital