Při nepokojích v americké Virginii najelo několik aut do chodců, místem pochoduje krajní pravice

raz

Guvernér amerického státu Virginie vyhlásil vyjímečný stav poté, co se ve městě Charlottesville strhla bitva mezi stoupenci krajní pravice a jejich odpůrci. Do kolemjdoucích podle listu The Washington Post záměrně najelo několik aut, tři lidé zemřeli, mezi nima dva policisté. Násilí už odsoudila první dáma Spojených států Melania Trumpová. Prezident Donald Trump vyzval ke zklidnění situace. 

O incidentu s auty na svém twitterovém účtu informovalo i vedení města. Matthew Korborn stál nedaleko místa nárazu. Říká, že viděl, jak jedno auto začalo prudce couvat, poté se k němu přidalo další, poté se rozjeli proti chodcům. Podle policie se incidentu účastnila nejméně tři auta.

Prezident Trump v projevu prohlásil, že odsuzuje násilí na všech stranách, ke kterému dochází už léta. "Za to nemůže Donald Trump, ani Barack Obama, tohle se tu děje už léta. Teď je potřeba nastolit řád a pořádek. Žádný občan by se neměl bát o svou bezpečnost v naší společnosti," řekl Trump.

Násilí už městem zavládlo včera, kdy se belošští extremisté střetli se svými odpůrci v univerzitním areálu ve virginském Charlottesville. Důvodem incidentu byl spor o vlajku s konfederačním křížem, kterou kritici označují za symbol rasismu a otrokářství. Bitku rozehnala policie slzným plynem, uvedla agentura Reuters.

Nejlepší je pátek, to nás Francouzi občas propašují. Reportáž z italské čekárny pro uprchlíky

sinfin.digital