Je naivní si myslet, že migranty zastaví nějaké kontroly, říká kněz, který je ubytovává

Magdaléna Rejžková

Kněz Don Rito Alvarez v rodné Kolumbii pomáhal dětem zneužívaným kokainovými gangy, v italské Ventimiglii u hranic s Francií teď poskytuje útočiště těm, kteří migrují do Evropy. Loni v květnu jim otevřel brány svého kostela. Dnes jím prochází stovka lidí denně, nehledě na náboženské vyznání. 

V posledních dnech přicházejí zprávy o narůstajícím počtu lodí mířících z Afriky do Evropy, projevilo se to už na severu Itálie?

V létě obecně přichází víc lidí, tak to bylo i loni. Ale podle počtů, co máme k dispozici, i podle našich odhadů, nás přece jen čeká větší vlna. Největší nápor čekáme teď v srpnu, září a říjnu.

Kolik lidi můžete ve vašem kostele ubytovat?

Máme kapacitu 90 míst, někdy máme ráno 30 lidí a večer třeba 70. Mění se to. U nás konkrétně přijímáme ženy, děti, rodiny a nemocné. Muži musejí do tábora Červeného kříže na kraji města. Ten má kapacitu asi 400 míst. Další stovky migrantů se pohybují volně ve městě. Většina lidí u nás zůstane v průměru čtyři dny, můžou se vyspat, umýt, najíst, dochází k nám take dobrovolní lékaři z města a psycholog Lékařů bez hranic. Skauti a dobrovolníci pak připravují hry pro děti nebo jazykové kurzy.

Nejlepší je pátek, to nás Francouzi občas propašují. Reportáž z italské čekárny pro uprchlíky

sinfin.digital