Obrázek zkázy: Takto zpustošil hurikán Harvey jih USA. Postižené oblasti se teď bojí rozsáhlých záplav

ČTK

lup

Před silnými záplavami způsobenými hurikánem Harvey varoval texaský guvernér Greg Abbott. Ve městech Houston a Corpus Christi dosud podle něj spadlo až 50 centimetrů srážek a očekává se, že do poloviny nadcházejícího týdne, kdy bouře podle předpovědi ustane, by mohl spadnout až jeden metr srážek. Dva lidé při bouři zemřeli. Podívejte se na snímky ze zasažených oblastí v galerii.

Americký stát Texas v noci na sobotu zasáhl nejsilnější hurikán za více než půl století. Starosta Houstonu Sylvester Turner varoval, že v průběhu noci, může ve městě spadnout více než sedm centimetrů srážek za hodinu a vyzval proto místní k bdělosti.

Asi 4500 trestanců z věznic jižně od Houstonu musí být evakuováno kvůli stoupající hladině nedaleké řeky Brazos. Přesunuti budou na východ státu.

Hurikán na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou však rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři.

sinfin.digital