Vraha 18leté dívky dohání spravedlnost i po 30 letech. Za zločin z dob NDR dostal doživotí

ČTK

lup

Dvaašedesátiletý Němec byl dnes odsouzen na doživotí za sexuálně motivovanou vraždu z roku 1987. Zemskému soudu ve Zwickau se po 30 letech podařilo prokázat, že v saském Plauenu (česky Plavno) znásilnil a zavraždil tehdy 18letou Heike Wunderlichovou, informovala agentura DPA.

Dnešní rozsudek vyvolal ulehčení u sourozenců oběti. Frank a Günther Wunderlichovi si podle DPA vpadli se slzami v očích do náručí. Rozsudek však ještě není pravomocný. Obhajoba, která žádala zproštění viny, už oznámila, že proti němu podá odvolání.

Po 43 dnech projednávání případu má soud za prokázané, že Helmut S. 9. dubna 1987 Wunderlichovou ve městě nedaleko českých hranic znásilnil a zabil. „Cítíme úlevu. Neměli jsme pochyb o tom, že to byl on,“ řekl bratr zavražděné Frank Wunderlich.

„Nyní můžeme matce konečně říci, že teď dostane nejvyšší možný trest,“ řekl Wunderlich. Matka zavražděné se soudních jednání neúčastnila ze zdravotních důvodů a otec zemřel během procesu.

Při vynášení rozsudku se soudní síní nesl hlasitý šepot. Vzhledem k brutalitě činu konstatoval porotní soud zvlášť těžkou vinu, což odsouzenému muži z durynské Gery kalí vyhlídky na předčasné propuštění z vězení.

sinfin.digital