Zaplavená chemička u Houstonu začala vybuchovat. Hasičům nezbývá než přihlížet

ČTK, lup

V zatopeném chemickém závodě Arkema u Houstonu se začaly ozývat exploze. Informovala o tom BBC. Vedení továrny před tímto scénářem dříve varovalo s dodatkem, že není možné mu zabránit a úřady evakuovaly její okolí. V podniku jsou nestabilní chemikálie, které není kvůli katastrofálním záplavám možné chladit. 

„Přišli jsme o klíčové chlazení materiálů, který nyní může explodovat a následně způsobit silný požár,“ řekl šéf továrny Rich Rowe o uskladněných látkách, které je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Američtí novináři informovali o nejméně dvou explozích a svědci pozorovali černý dým. Několik policistů muselo kvůli nevolnostem vyhledat lékařskou pomoc.

Bez proudu je objekt od neděle, zaměstnanci sice uvedli do provozu záložní generátory, ale některé z nich přestaly ve vodě fungovat. Podnik nyní monitoruje teplotu materiálu z dálky.

3633688:article:true:true:true

Rowe řekl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. „Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní,“ popisoval dříve nevyhnutelnou havárii. Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

sinfin.digital