Hurikán Irma má už sedm oběti. Karibikem se nekontrolovatelně šíří dál

ČTK

raz

Nejméně sedm obětí si už vyžádal hurikán Irma, který se přehnal přes ostrovy v severovýchodní části Karibiku. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura AFP. Premiér ostrovního státu Antigua a Barbuda uvedl, že hurikán, který je nejsilnější v Atlantiku za poslední desetiletí, poničil devadesát pět procent všech budov na Barbudě. Podobná situace panuje také na ostrově Svatý Martin. Na své cestě Karibikem už hurikán Irma doputoval k Portoriku.

Ostrov Barbudu hurikán Irma "zcela zdevastoval", uvedl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Poničených je podle předsedy vlády pětadevadesát procent všech budov na ostrově, zhruba dvacet procent z nich je zničených zcela. Ostrov, na kterém žije zhruba 1600 lidí, je podle něj nyní "stěží obyvatelný". Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

"Zatím máme nicméně informace pouze o jednom mrtvém," uvedl premiér Browne, který si o situaci na Barbudě udělal obrázek během přeletu vrtulníkem. Obětí živlu se stalo dvouleté dítě, jehož rodina se snažila utéct z poničeného obydlí.

Rekordní hurikán se žene Karibikem. „Školy jsou zavřené, na moře nesmíte,“ říká Čech pro INFO.CZ

sinfin.digital