V USA vrcholí přípravy na úder hurikánu. Ostrovy v Karibiku čeká další smrtící zásah živlu

ČTK

luš

Hurikán Irma oslabil ze čtvrtého na třetí stupeň. Očekává se ale, že cestou z Kuby k floridskému pobřeží znovu zesílí. Na Floridě vrcholí evakuace a přípravy na úder bouře.  Oko hurikánu v neděli zasáhne ostrovy Florida Keys a jihozápad Floridy, ohroženo je zejména půlmilionové město Tampa. Aglomerace Miami s šesti miliony obyvateli zůstane podle meteorologů zřejmě největšího náporu ušetřena. Ke zpustošeným ostrovům v Karibiku se blíží další nebezpečný hurikán José. V Mexiku mezitím udeřila Katia.

Kvůli hurikánu Irma, který si už v Karibiku vyžádal nejméně 24 obětí, nařídily americké úřady na Floridě jednu z největších evakuací v historii, která se týká asi 6,3 milionu lidí. Na 540 000 lidí se má evakuovat také v pobřežní oblasti státu Georgia. Ve státech Virginie a Alabama byl vyhlášen stav ohrožení. Povinná evakuace se podle agentury Reuters dotkla i letoviska Mar-a-Lago, které vlastní prezident Donald Trump. Areál leží na východním floridském pobřeží ve městě Palm Beach.

Hurikán zatím na Floridě způsobil výpadky elektřiny, které zasáhly asi 25.000 lidí. Úřady zesílily výzvy k evakuaci, podle guvernéra Ricka Scotta by obyvatelé ohrožených regionů do nedělního poledne (podvečera SELČ) měli své domovy opustit, protože je může zaplavit až tři a půl metru vysoký příval vody. Exodus komplikuje podle médií nedostatek benzínu, prázdná je třetina čerpacích stanic ve floridských městech.

sinfin.digital