„Modlete se za nás.“ Hurikán se žene přes Floridu a nechává za sebou hrozivou zkázu

ČTK

luš

Hurikán Irma postupuje po jihozápadním pobřeží Floridy, směrem k lidnatému dvojměstí Tampa - St. Petersburg. Američtí meteorologové v neděli večer středoevropského času informovali, že Irma zeslábla na hurikán druhé kategorie. Život ohrožující vichr ale vyvolává na většině poloostrova i tak, ulice měst zaplavuje voda. Několik lidí už zemřelo, další miliony jsou v ohrožení. „Modlete se za nás,“ vzkázal v televizi Fox News Američanům floridský guvernér Rock Scott.

Floridské ostrovy nejprve v sedm ráno místního času (asi 13:00 SELČ) zasáhl severní okraj oka hurikánu, kde je podle agentury AFP vítr nejsilnější. V Key West zaplavila ulice mořská voda vzedmutá hurikánem, což vážně komplikuje přísun pomoci a zahájení záchranných prací. Přívalové vlny, podobné tsunami, zaplavily domy a „utopily“ zaparkovaná vozidla.

Na ostrovy posléze dorazil střed hurikánu, který byl na stupni čtyři z pětistupňové škály. Meteorologové varovali obyvatele, aby se nenechali zmást bezvětřím. „Pokud se vítr uklidní, znamená to, že jste v oku hurikánu. Zůstaňte uvnitř!“ uvedla na twitteru místní meteorologická stanice. Zdůraznila, že prudký vítr se vrátí bez varování a nejspíš z druhé strany.

Je tu invaze migrantů, muslimští teroristé budou chtít i v Česku převzít moc, říká zbrojař Hynek

sinfin.digital