Smrtelné Středomoří: Při cestě do Evropy umírají migranti dvakrát častěji než dřív

Hlavní středomořská trasa je pro migranty, kteří se z Libye snaží dostat do Evropy, mnohem smrtelnější než dříve. Zatímco v první půlce loňského roku jich na cestě zemřelo 1,2 procenta, letos je to již 2,1 procenta, informuje studie Fatal Journeys Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). 

Čísla jen ilustrují frustraci, které migranti čelí. Jejich domovy často ničí hladomory, ozbrojené skupiny či epidemie nemocí. V záchytných centrech v Libyi, kde čekají na cestu do Itálie, čelí mnohdy nesnesitelným podmínkám – vydírání, znásilňování, násilí. A ve chvíli, kdy vyjedou na moře do vysněné Evropy, je čeká smrtelná ruská ruleta.

„Modus operandi pašeráků je takový, že vyjedou na širé moře,“ komentuje zprávu pro server INFO.CZ ředitelka české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková. „A když se dostanou do mezinárodních vod, tak je přeloží do menších člunů, ukáží jim směr a jejich osud už je dál nezajímá. Peníze mají v kapse,“ vysvětluje odbornice.

V absolutních číslech je počet utonulých migrantů ve Středomoří letos zatím nižší, než byl v prvních šesti měsících loňského roku, je to kvůli celkovému poklesu migrace. Loni zahynulo 2946 migrantů, letos se toto číslo snížilo na 2259. Na úbytku se částečně podílel i fakt, že počet zachráněných migrantů letos vzrostl téměř o čtvrtinu, tvrdí studie IOM.

sinfin.digital