Bude létat ve svém? Donald Trump „rozkázal“ zastavit modernizaci Air Force One

Info.cz

Budoucí americký prezident na Twitteru napsal, že se náklady na modernizaci dvojice speciálních letounů vymkly kontrole. „Překračují čtyři miliardy dolarů. Zrušte tu zakázku!“ uvedl Trump na sociální síti. Akcie Boeingu to ihned pocítily.

Konečná cena dvojice speciálně upravených strojů není známá, neustále ale roste. Podle agentury Reuters se už teď pohybuje kolem tří miliard dolarů (75 miliard Kč). Trump mluví o ještě vyšší částce. 

 „Myslím, že výsledky Boeingu jsou trochu mimo. Chceme, aby vydělával hodně peněz, ale ne až tak moc peněz,“ řekl Trump. Zmínil bez bližších podrobností čtyři miliardy dolarů, které považuje za absurdní. Deborah Jamesová zodpovědná ve vládě za letectví oponovala, že „je to maličko složitější“. Cena podle ní vychází z množství úprav, které si Bílý dům objednal.

Boeing zvítězil v soutěži o zakázku ministerstva zahraničí na nové letouny letos v lednu. Podle odborného časopisu FlightGlobal má jít o čtyřmotorový letoun nové generace.

Dosavadní prezidentská letka dosluhuje, v příštím roce dosáhne hranice předpokládané třicetileté životnosti. Nový stroj by ale měl být k dispozici až v roce 2024, i když Boeing chce výrobu urychlit.

Svět si utahuje z budoucí Trumpovy limuzíny. Takhle prý bude vypadat

sinfin.digital