Naposledy v čele armády. Obama obhajoval svůj boj proti terorismu

ČTK

Americký prezident Barack Obama dnes obhajoval svou strategii boje proti terorismu. Ta se opírá o nasazování zvláštních jednotek a využívání pomoci lokálních spojenců USA. Sází na co nejmenší účast americké armády – což je v ostrém kontrastu s postoji Obamova nástupce Donalda Trumpa.

Obama vystoupil naposledy jako vrchní velitel sil USA na MacDillově letecké základně ve floridské Tampě, kde vychválil schopnosti amerických vojáků. Připomněl, že od jeho zvolení před osmi lety klesl počet amerických vojáků v Iráku ze 180.000 na dnešních 15.000. Za jeho působení byly také zlikvidovány špičky teroristické sítě Al-Káida v čele s Usámou bin Ládinem.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta bylo pro Obamu, který se stal prezidentem v době, kdy už byli Američané unavení zdlouhavými dvěma válkami v Asii, přechod k omezeným vojenským intervencím přirozeným projevem jeho zahraniční politiky. Obama je prý nadále přesvědčený, že udržování velkých kontingentů v Iráku a Afghánistánu je dlouhodobě neudržitelné.

„Strategie, kterou prezident Obama zavedl, je účinnější," prohlásil Earnest s poukazem na nižší vojenské ztráty a menší finanční výdaje.

sinfin.digital