Zemětřesení v Indonésii. Počet obětí stále stoupá

Info.cz

Zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy škály postihlo ve středu v časných ranních hodinách indonéskou provincii Aceh. Úřady teď mluví o 92 mrtvých. Zranění se počítají na stovky, řada z nich je v ohrožení života.

Desítky lidí zůstávají pod troskami a více než padesát osob zahynulo. Statistiky zraněných jdou do stovek, nejméně 78 osob je v přímém ohrožení života. 

Na rozdíl od roku 2004, kdy Indonésii spolu s dalšími 13 státy v regionu postihlo jiné ničivé zemětřesení, tentokrát nedokonaly zkázu vlny tsunami. Ty před dvanácti lety v Acehu zabily sto tisíc lidí, v celé oblasti dosáhl počet téměř čtvrt milionu.

Nejvíce postižený byl pobřežní okres Pidie Jaya, odkud až na dvě výjimky pocházejí všechny dosavadní oběti. V místě se nedostává vyprošťovací techniky a prezident Joko Widodo vyzval všechny vládní agentury, aby se bezodkladně zapojily do pomoci postiženým.

Pamětníci tragédie z roku 2004 se shodují, že dnešní zemětřesení bylo pocitově horší, než to z před dvanácti let. Desítky domů, obchodů a mešit skončilo v sutinách, lidé na místě zaznamenali ještě řadu následných otřesů.

sinfin.digital