Chystá se první obvinění v Trumpově ruské kauze. Pracuje na ní i vyšetřovatel Watergate

Info.cz

adk

O kauze ruských zásahů do loňské americké předvolební kampaně se často mluví jako o Trumpově Watergate. Se skandálem, který smetl jiného šéfa Bílého domu, Richarda Nixona, má skutečně něco společného. V týmu vyšetřovatelů je i zkušený James Quarles, jehož prověřila právě Watergate.

Že je Quarels součástí týmu speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera potvrdily serveru Daily Beast zdroje obeznámené s průběhem šetření. Podle jednoho z nich má za úkol odlehčit zaneprázdněnému Muellerovi tím, že zařizuje každodenní komunikaci s Bílým domem. Ta postupem času narůstá.

Experti srovnávají Trumpovu kauzu s Watergate velice často. Nyní mají bod, o který se mohou opřít. Quarles mezi lety 1973 a 1975 skutečně na případu pracoval. Soustředil se na financování kampaní. Nyní patří k hlavním postavám další aféry dotýkající se nejvyšších pater americké politiky.

„Během Watergate se naučil, jak vyšetřovat a zkoumat, zda existují důkazy o právních teoriích,“ prozradila webu osoba, která s Quarlesem spolupracovala. A pochvalně se o jeho práci vyjadřuje i Richard Ben-Veniste, který byl jedním z hlavních speciálních vyšetřovatelů v kauze, která v 70. letech připravila Richarda Nixona o prezidentské křeslo.

sinfin.digital