Trump odpálil bombu v citlivých vztazích s Íránem. „Absurdní a nenávistný“, kritizuje jeho projev Teherán

ČTK

lup

Prezident USA Donald Trump se už rozhodl, zda Spojené státy odstoupí od mezinárodní jaderné dohody s Íránem uzavřené v roce 2015. Při setkání s novináři v New Yorku ale dnes odmítl prozradit, k jakému rozhodnutí dospěl. „Rozhodl jsem se,“ prohlásil bez dalšího vysvětlení. Trump v OSN Írán a jadernou dohodu tvrdě kritizoval, na což dnes Teherán reagoval. Prezident Rúhání odmítl slova o „zkorumpované diktatuře“ jako „absurdní a nenávistná“.

Rúhání zařadil svou zemi do čela států bojujících s terorismem. Mezinárodní smlouvu, která má blokovat íránský jaderný program, označil za nový model mezinárodní spolupráce. „Nebudeme nikoho podvádět, nikdy jsme neusilovali o jaderné odstrašení,“ řekl íránský prezident.

Rúhání reagoval na opakované výhrůžky Bílého domu, že USA od jaderné smlouvy odstoupí. Byla by škoda, kdyby byla smlouva zmařena „ničemnými nováčky ve světové politice“, konstatoval.

Trump ve svém projevu podle íránského prezidenta používal „nevzdělaný, absurdní a nenávistný slovník“.

Pokud Trump během října neoznámí, že Írán dohodu dodržuje, bude mít americký Kongres 60 dnů na to, aby rozhodl, zda znovu zavede sankce, které jaderná dohoda ruší. V úterním projevu na Valném shromáždění OSN Trump označil režim v Teheránu za „zkorumpovanou diktaturu“ a jadernou smlouvu označil za nejhorší ze všech. „Ještě o ní uslyšíte,“ řekl shromážděným státníkům.

sinfin.digital