Mám žízeň a nemůžu se hýbat, volá školačka z trosek zřícené školy. Po zemětřesení tam uvízla s dalšími dětmi

ČTK

raz

Počet obětí úterního zemětřesení v Mexiku vzrostl na 245. Oznámil to šéf národního úřadu pro civilní obranu Luis Felipe Puente, podle něhož se zvýšil počet mrtvých v metropoli Mexiko na 115. V oblastech postižených otřesy pokračují záchranné práce, které ztěžuje déšť. Dosud bylo z trosek vyproštěno nejméně 52 lidí. Do země na pomoc míří týmy záchranářů z několika zemí Ameriky, ale také například z Izraele. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil tři dny národního smutku.

Článek má aktualizovanou verzi zde.

Pršet začalo ve středu večer místního času (po půlnoci SELČ) v metropoli Mexiko, kde pokračuje úsilí mimo jiné o záchranu až pěti dětí v Rébsamenově škole. Dobrovolníci se snaží zakrýt elektrické vedení a světla, jimiž si záchranáři svítí na odklízení trosek. Mělo by v nich být asi pět lidí, což zjistily přístroje měřící tělesnou teplotu a pohyb. Na místě je na pět set záchranářů.

"Jsem v pořádku, jsem tu se čtyřmi dětmi, pomozte nám, máme žízeň," napsala Fátima, jedna z dívek, šest hodin po zemětřesení svým rodičům. S jinou holčičkou, kterou deník El Universal identifikoval jako osmiletou Fridu, navázali záchranáři i osobní kontakt. Zavolala prý na ně, že má žízeň a nemůže se hýbat. V této škole na jihu metropole zemřelo nejméně 25 lidí, včetně 21 dětí.

Ministerstvo školství oznámilo, že jen v metropoli utrpělo při zemětřesení větší či menší škody na 224 škol, z toho 16 je poškozeno vážně. Škola pojmenovaná po reformátorovi mexického školství Enrique Rébsamenovi je jedinou školou v metropoli, která se při otřesech zřítila a v níž zahynuli lidé, většinou děti. Ministr školství Aurelio Nuňo oznámil, že školy v metropoli, státě Puebla a Tlaxcala zůstanou zavřeny do pondělka.

sinfin.digital