Prohra Mayové. Plán na brexit na nátlak opozice zveřejní

Info.cz

Britská premiérka Theresa Mayová ustoupila opozici a přistoupila na její žádost, aby zveřejnila informace o tom, jak bude probíhat proces brexitu. Udělat by to měla předtím, než odchod z EU Londýn oficiálně zahájí.  

Jen pár okamžiku před vypršením lhůty, kterou labouristé britské premiérce dali, se Theresa Mayová rozhodla přistoupit na jejich podmínky. V podstatě musela. Podle britských médií by jí totiž uvnitř parlamentu hrozila ostudná porážka. Rebelovat proti ní plánovala asi dvacítka vlastních poslanců. Mayová tak v příštích měsících bude navzdory původním plánům muset zveřejnit dokument vysvětlujícíc faktický průběh brexitu.

„Dosud tu panovala zbytečná nejistota, šířily se spekulace a komentáře o tom, jaký by postup vlády mohl být," řekl stínový ministr pro brexit Keir Stemer. „Vláda teď souhlasila s tím, že plán (na brexit) zveřejní před spuštěním článku 50. Labouristé dohlédnou na to, aby se tomu tak opravdu stalo."

Návrh, o kterém budou dnes hlasovat poslanci, ale neuvádí, jak moc musí být zveřejněný plán detailní. Podle The Independent tak hrozí, že vláda zveřejní jen jeho základní verzi. Poslanci by ale měli vůbec poprvé oficiální podpořit závazek premiérky, že se článek 50 aktivuje nejpozději do 31. března 2017. 

sinfin.digital