Záhada jménem Frida Sofia. Mexická dívka, jejíž záchranu sledoval svět, nejspíš vůbec neexistovala

lup

Po silném úterním zemětřesení úřady napočítaly na 250 obětí a tisíce zraněných, jen jeden konkrétní příběh ale poutal takovou pozornost i daleko za hranicemi země. Byl to příběh 12leté dívky, která měla být naživu a uvězněná ve zřícené škole. Záchranáři s ní údajně komunikovali, ale nedokázali se k ní dostat. K velkému překvapení všech ale nastal klíčový zvrat: mexičtí záchranáři uvedli, že žádné dítě už v sutinách není.

Dějiště mezinárodního dramatu poutalo pozornost televizních kamer a lidí po celém světě dva dny v kuse. Škola na jihu metropole země se při silných úterních otřesech zřítila a záchranáři na místě tragédie intenzivně bojovali o život 12leté dívky, se kterou údajně komunikovali.

Dítě známé světu jako Frida Sofia, ačkoli to nemusí být jeho pravé jméno, dokonce v jednu chvíli informovalo o dalších pěti přeživších. Má to ale háček – jak naznačují poslední svědectví záchranářů, žádná taková dívka v sutinách dost možná nebyla.

„Počítali jsme je s lidmi z vedení školy a jsme si jisti, že všechny děti buď zemřely, jsou v nemocnicích nebo v bezpečí domova,“ uvedl podle webu Washington Post Angel Sarmiento, náměstek ministra pro námořnictvo.

Přestože záchranáři našli v uplynulých hodinách stopy krve a další známky toho, že v sutinách stále někdo je, jeho vyjádření příliš prostoru pro podobné naděje nedává. Jak Washington Post poznamenává, podezření vzbuzoval i fakt, že se na místo nedostavil nikdo z příbuzných nebo přímo rodiče, kteří by takové dítě pohřešovali.

S vysvětlením toho, co se na místě tragédie vlastně uplynulé dva dny odehrávalo, je to ale obtížnější. Někteří viní vládu a národní média, že si příběh dívky jednoduše vymyslely a spustily sérii fake news, které si dál žily vlastním životem. Jiní poukazují na zkazky o tom, že v sutinách záchranáři místo dítěte našli živou dospělou ženu, kterou se ale ze zříceniny stále nepodařilo vyprostit. Není vyloučené, že Frida Sofia podlehla zraněním a vyčerpání, i když o tom se média při reportování z místa nezmiňují. Víc napoví až další dny.

sinfin.digital