Připravte si pasy a občanky. EU zpřísní kontroly na hranicích

ČTK

Evropská unie zpřísní kontroly na svých vnějších hranicích. V reakci na nedávné teroristické útoky v Evropě se na tom dnes shodli zástupci osmadvaceti členských zemí a Evropského parlamentu. Systematické kontroly se budou týkat i občanů Evropské unie a jejich rodinných příslušníků.

Unijní občané dosud při cestách na území evropské osmadvacítky či z něj systematické kontroly podstupovat nemuseli. Na základě dnes dosaženého kompromisu budou muset ale úředníci napříště na hranicích porovnat jejich doklady s těmi zanesenými v databance ztracených a ukradených dokumentů. Podrobit se občané EU budou muset i kontrole kvůli možnému ohrožení vnitřní bezpečnosti či veřejného pořádku.

Pokud by kontroly měly nepřiměřený dopad na provoz na hranicích, budou moci členské země EU přistoupit také k cíleným kontrolám. Podmínkou ale bude, že na základě posouzení rizik vyloučí ohrožení vnitřní bezpečnosti EU a veřejného zdraví jejích občanů.

Změna schengenského kodexu je především reakcí na loňské listopadové teroristické útoky v Paříži, při kterých zahynulo 130 lidí. Atentátníci, kteří se na nich podíleli, měli z velké části francouzské nebo belgické občanství.

„Je to důležitá odpověď na zvýšené riziko terorismu v Evropě," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, jehož země v současnosti v EU předsedá. Důležité je podle něj opatření mimo jiné pro boj proti takzvaným zahraničním bojovníkům, tedy občanům cizích zemí, kteří se nejčastěji na straně organizace Islámský stát (IS) zapojili do bojů v Sýrii a Iráku.

Aby zvýšila bezpečnost na vnější hranici, usiluje Evropská unie také o zpřísnění vstupních kontrol pro občany třetích zemí, které nemají s EU vízovou povinnost.

sinfin.digital