„Chceme nový Visegrád, jen Češi chybí,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ maďarská politička

Lucie Bednárová

Střední Evropa by měla v EU hrát konstruktivnější a proaktivnější roli než dosud. V čele zemí ale musí stát schopné progresivní vlády, které nerazí destruktivní politiku směrem k EU jako Viktor Orbán v Maďarsku a Jaroslaw Kaczyński v Polsku. Tradičnímu dělení stran na levici a pravici už odzvonilo, naopak je potřeba prosazovat politiku založenou na hodnotách. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká mladá ekonomka Anna Orosz, která spolu s dalšími mladými lidmi zkraje roku založila nové hnutí Momentum. Jeho cílem je dostat se v příštích volbách do maďarského parlamentu, změnit politickou kulturu v zemi a nabídnout alternativu k vládě Viktora Orbána. Jakou šanci nové hnutí, které se inspiruje myšlenkami En Marche! francouzského prezidenta Macrona, má? Jak by podle jeho představ měla vypadat spolupráce zemí ve střední Evropě a v EU? A jaké místo v ní má Česko? 

Letos v lednu jste vedli úspěšnou kampaň za stažení kandidatury Budapešti na pořádání letních olympijských her v roce 2024. Následně jste se zaregistrovali jako politická strana. Co má olympiáda společného s politikou?

Myslím, že dost. V první řadě takováto velká sportovní událost stojí hodně peněz, minimálně 20 % ročního rozpočtu Maďarska. V zemi ale máme obrovské strukturální problémy ve vzdělávacím a zdravotnickém systému, které musíme vyřešit. Jsme přesvědčeni, že lidé by měli mít možnost říct, zda chtějí, aby se v takové situaci za olympiádu utrácely peníze, nebo ne.

Babiš: Uhlová je lhářka, v mých drůbežárnách jsou nadstandardní podmínky. Je to socanská kampaň

sinfin.digital