Kubánsko-americké bratření skončilo: USA kvůli sonickému útoku stahují z Havany většinu diplomatů

ČTK

raz

Spojené státy kvůli nevyjasněným incidentům, při kterých v Havaně utrpěli zdravotní problémy američtí diplomaté, stahují z ambasády na Kubě 60 procent personálu. S odvoláním na nejmenované diplomatické činitele to dnes uvedla agentura AP. Ambasáda také na neurčito přestává vydávat americká víza.

Na americkém zastoupení v Havaně zůstanou pouze nezbytní zaměstnanci, všichni ostatní musejí i s rodinami odjet. Spojené státy rovněž varovaly americké občany před cestami na Kubu. Nová mimořádná opatření podle informací AP zůstanou v platnosti, dokud Kuba nezajistí americkým diplomatům bezpečnost.

Zdravotní vyšetření potvrdila, že újmu na zdraví utrpělo 21 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu po poškození mozku nebo nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti. Zdravotní potíže podobného charakteru nahlásilo i několik kanadských diplomatů. Kuba spojitost s incidenty odmítá.

Americké úřady soudí, že se diplomaté mohli stát obětí akustických útoků, vzhledem k poškození sluchu dotčených lidí. Podle vyšetřovatelů FBI ale některé oběti nesou známky poškození mozku, což by v případě zvukového útoku nebylo pravděpodobné.

sinfin.digital