Fosilní paliva mají zelenou. Trump životní prostředí svěří vrchnímu popírači globálního oteplování

Lukáš Pospíšil

Do čela Agentury ochrany životního prostředí se má postavit Scott Pruitt. Ministr spravedlnosti z americké Oklahomy a muž, který je známý jako mimořádný skeptik, pokud jde o globální oteplování. Trump tím v zásadě vyhlašuje válku aktivitám Obamovy administrativy na poli ochrany přírody a ekologickým aktivistům obecně. Fosilní paliva před sebou najednou mají zářnou budoucnost.

 

Donald Trump na politické šachovnici táhne černým pěšákem a těžařská lobby tuto partii nemůže sledovat s větším nadšením. Nominace Scotta Pruitta, vrchní postavy přes spravedlnost v Oklahomě, je mimořádně silným konstatováním, kam se Trumpova politika na poli životního prostředí bude ubírat.

Do čela vlivné Agentury ochrany životního prostředí totiž míří její zavilý nepřítel. Trvdošíjný odpůrce regulací. Muž, který Oklahomu jakožto přední těžařský stát zastupoval v řadě sporu právě s institucí, kterou má sám vést. Člověk, který stojí v přímé opozici k federálním snahám omezit znečištění smogem a emise vypouštěné do ovzduší.

Zvolený americký prezident nemohl říct, že budoucnost vidí ve vrtech a uhlí, nijak hlasitěji.

sinfin.digital