Praha by byla pro jednání s Madridem ideální, říká pro INFO.CZ vyslanec Katalánska ve střední Evropě

Lucie Bednárová

Katalánsko v nejbližších dnech pravděpodobně jednostranně vyhlásí nezávislost na centrální španělské vládě. Co se bude dít poté, nikdo neví. A přesně to netuší ani vedoucí zastoupení katalánské vlády ve střední Evropě Adam Casals. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ ale uvedl, že Praha by byla pro případné jednání ideálním místem. Do situace by se podle Casalse měla také co nejdříve vložit Evropská komise, která by měla Španělsko „potrestat“ za policejní brutalitu při nedělním referendu v Katalánsku.

S jakou jistotou si můžeme vsadit na to, že už brzy budeme svědky vyhlášení nezávislosti Katalánska?

Výsledky referenda budou předloženy katalánskému parlamentu a ten rozhodne. Referendum proběhlo a zvítězilo v něm ano nezávislosti, takže se z toho dá předpovědět, že nezávislost vyhlášena bude. Ale je to opravdu na katalánském parlamentu, který se tomu bude věnovat v příštích dnech. V parlamentu je většina, která podporuje nezávislost.

Dobře. Jak moc lze ale na ohlášené výsledky spoléhat? Referenda se podle dostupných informací zúčastnilo jen 42 % oprávněných voličů a jsou tu také pochybnosti o spolehlivosti výsledků, a to hlavně kvůli chaotickému průběhu hlasování v některých volebních místnostech.

Tři miliony Katalánců chtěly volit a vyšly do ulic. To je 57 procent. Odvolilo ale jen 2,2 milionu z nich, protože několik set tisíc hlasovacích lístků, které lidé odevzdali, ukradla španělská policie. 700 tisíc lidí chtělo volit, ale nemohlo, protože neměli kde. Španělská policie jim v tom zabránila například tím, že neumožnila zřídit volební místnost. Nicméně dohromady to znamená, že drtivá většina Katalánců odvolila a dala najevo, že chce nezávislost. Výsledek je tedy jasný, ale jak už jsem říkal, nyní je to na katalánském parlamentu.

Výsledek referenda není výhra, tvrdí Katalánec žijící v Česku. Brutalitě policie nemohl věřit

sinfin.digital