Konec výjimky. EU chce uprchlíky ve velkém posílat zpátky do Řecka

Markéta Žižková

Evropské země by měly už od března posílat migranty zpátky do Řecka. Tak zní aktuální návrh Evropské komise. Skončila by tak šest let trvající výjimka, kterou měla jihoevropská země z takzvaných dublinských pravidel. Podle odborníků může být za tímto krokem především snaha EU zatlačit na Řecko v posílání uprchlíků zpět do Turecka. A zároveň signál severoevropským zemím, že se nemusí bát o své hranice.

Sedmnáctistránkový návrh Evropské komise uvádí, že „je doporučeno, aby byl transfer žadatelů o azyl do Řecka obnoven“, cituje materiál server Politico. Krok je součástí širší snahy zatlačit na Řecko, aby plnilo svůj podíl na kontrole migrace do Evropy.

Co Evropská komise navrhuje?

Od poloviny března 2017 by členské státy EU měly mít možnost postupně a za určitých podmínek vracet zpět migranty, kteří do nich přišli z Řecka. Migranta bude možné navrátit až poté, co se Atény zaručí, že jsou schopny jej přijmout za důstojných podmínek a v souladu s právem EU. Aby Řecko nebylo vystaveno další zátěži, návraty se budou týkat pouze těch, co do Řecka přijedou a budou dál cestovat po 15. březnu 2017. Návraty se nebudou týkat dětí.

Tlak na Řecko, aby se tamní situce zlepšila, je podle odborníků se zkušenostmi z místa správný. „Na druhou stranu se mi zdá naprosto nereálné, že by západní Evropa chtěla do Řecka v rámci Dublinu posílat další migranty. V Řecku je v současné době asi 60 tisíc uprchlíků, neoficiálně až 90 tisíc. V případě, že tam budou posílány další tisíce lidí, nevidím žádné zlepšení situace. V rámci přesídlení by mělo podle návrhu EU z Řecka odcestovat zhruba dva tisíce lidí. To je ale velmi malé číslo," popsal situaci pro INFO.CZ analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák.

sinfin.digital