Bouře do Česka přinesla nebezpečně silný vítr. V Německu Xavier zabil sedm lidí

ČTK

lup

Bouři Xavier, kteoru provází silný vítr a déšť, nepřežilo v Německu nejméně sedm lidí. Německé dráhy odpoledne na severu země zcela zastavily železniční dopravu. Vlaky nejezdí ve čtyřech spolkových zemích, uzavřená je také spojnice mezi severem země a Berlínem, kde nyní nefunguje ani příměstská dráha. Bouře se postupně přesouvá nad Česko. Meteorologové proto varovali před silným větrem, který v nárazech může překročit 100 km/h. Stovky domácností byly večer bez proudu.

Xavier si vyžádal v Německu několik obětí na životech. V hamburské čtvrti Horn spadl na jedoucí auto strom a o život přitom přišla jedna z žen, které ve voze jely. Nedaleko obce Neu-Karstädt ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko zabil padající strom řidiče kamionu. Dvě oběti si vyžádalo řádění živlu v Braniborsku: obě zahynuli severně od Berlína v autech, na která spadly části stromů.

Bouře pojmenovaná Xavier způsobila ochromení železniční dopravy ve Šlesvicku-Holštýnsku, Dolním Sasku a Brémách. Dopravu na železnici na severu země DB zastavily až do odvolání, důvodem jsou především stromy, které popadaly na koleje či trakční vedení. Vlaky, které se v okamžiku rozhodnutí o zastavení provozu nacházely na cestě, se pokusí dostat do nejbližšího nádraží, oznámil dopravce.

Po železnici se cestující nedostanou ani z Hamburku a Hannoveru do Berlína, doplnil později mluvčí DB. Dráhy chtějí přerušením spojení zabránit tomu, aby vlaky zůstaly kvůli počasí stát na cestě.

Hasiči v téměř dvoumilionovém Hamburku vyzvali obyvatele, aby nevycházeli na ulice. "Varování pro Hamburk. Nezdržujte se v současnosti na volném prostranství, zůstaňte v chráněných prostorách," uvedli hasiči hanzovního města na twitteru. Po několika hodinách varování odvolali. Kvůli nepříznivému počasí už dnes hasiči v přístavním městě zasahovali více než 800krát.

sinfin.digital