Nekonečný čínský růst? Tak trochu podvod, přiznal vrchní statistik

Info.cz

Země, kde růst, který není dvojciferný, není dost dobrý, řeší problém. Upřímnost, kterou si šéf statistiků dopřál ve sloupku pro stranický tisk, odkryla, že hospodářství, které roste nejpomaleji za čtvrt století, na tom vlastně může být ještě o něco hůř. Na text upozornil deník Financial Times.

„Některé místní statistiky se falšují,“ začal na rovinu Ning Ťi-če. „Na podvody a klamání občas ve vztahu ke statistikám dojde.“ Vysoký úředník tak možná trochu nevědomky potvrdil, co mnozí tuší. Země vykazuje v některých ohledech až překvapivě stabilní výsledky, i když jiné související ukazatele mají značné výkyvy. V krátkosti: Čínská ekonomika, která sice podle posledních údajů roste o necelých sedm procent, ale zároveň posiluje nejslabším tempem za 25 let, vlastně neví, na čem je.

O problémech se přitom ví delší dobu. Deník Financial Times připomíná, že v lednu protikorupční orgány oznámily, že vyšetřují Ningova předchůdce. Nikdy nevyšlo najevo, jestli v tom hrála roli právě zfalšovaná data, o kterých nejvyšší kruhy nejspíš dobře ví.

Velké problémy ve velké Číně. Investoři stahují peníze ze země rekordním tempem

sinfin.digital