3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

Ministři zahraničí Evropské unie budou jednat o situaci na Korejském poloostrově a v Íránu. Oči většiny Evropanů však mezitím budou upřeny spíše na Pyrenejský poloostrov. Katalánskému premiérovi totiž končí ultimátum centrální vlády, bude tak muset oznámit, zda region vyhlásil samostatnost, či nikoliv. Co dalšího se dnes za českými hranicemi děje? 

Ministry zahraničí EU čeká diskuse o Íránu i KLDR

Velká témata mezinárodní politiky budou mít dnes na programu jednání ministři zahraničí Evropské unie, kteří se sjíždí do Lucemburku. Prvním bodem rokování je vývoj kolem Íránu, následovaný diskusí o situaci na Korejském poloostrově s ohledem na poslední provokace ze strany KLDR. Půjde také o první schůzku zahraničních ministrů EU od oznámení Donalda Trumpa, že zpřísní americký postoj k Íránu a nepotvrdí dohodu o tamním jaderném programu, kterou vyjednávál jeho předchůdce Barack Obama. Podle Trumpa je smlouva příliš jednostranná, Kongres proto vyzval k zpřínění podmínek.  

Rakušané našli svůj protiimigrační ideál v moderním balení. Sebastian Kurz může po dnešku být nejmladším světovým lídrem

sinfin.digital